sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Langat järjestykseen

Suunnitelmissani on jo jonkin aikaa ollut lankavarastoni organisointi. Mun lankahyllyt on näyttäny epäsiisteiltä, eikä mulla oo ollu oikein tarkkaa kuvaa, mitä lankoja multa oikeastaan löytyy. Torstaina mulla ei ollut muuta ohjelmaa, joten päätin lopultakin toteuttaa suunnitelmani. Ensin keräsin kaikki lankani olkkariin. Tässä lähtötilanne:


Lankoja on kertynyt aikamoinen määrä, niitä löytyi olkkarin lankahyllyn lisäksi monenmoisista koreista ja sängynaluslaatikosta. Tarkkaa kilomäärää en tiedä, enkä lähtenyt niitä punnitsemaan. Siinä olisi mennyt jo vähän liikaa aikaa. Mutta kuten aika moni luonani käynyt on kommentoinut, niitä on pienen lankakaupan verran.

Sitten aloin organisoimaan lankoja paksuuden ja materiaalin mukaan erilaisiin kasoihin. Jämälankoja kerin pieniin lasipurkkeihin ja löytyihän koreista jonkin verran keskeneräisiä töitäkin. Moni niistä oli kyllä jo aivan unohtunut, enkä luultavasti niitä koskaan saa valmiiksi.

Lankaa, lankaa, enemmän lankaa
Sitten alkoi lankojen uudelleen organisointi vähän järkevämmin ja siistimmin, sekä tietysti hyllyistä pölyjen pyyhintä. Laitoin sängynaluslaatikkoon niitä lankoja, mitä epätodennäköisimmin tulen käyttämään ja lankahyllyyn tietysti esille kauneimmat ja käytetyimmät langat.

Olen oikein tyytyväinen lopputulokseen. Nyt ensinnäkin tiedän paremmin, mitä lankoja multa löytyy ja ne on järkevämmässä järjestyksessä ja siistimmän näköisesti aseteltu.

Mitenkäs teidän lankavarastot, miten olette ne järjestäneet? ovatko ne laatikoissa ja koreissa vai ovatko esillä hyllyissä? Tiedättekö tarkkaan mitä teiltä löytyy vai tuleeko vastaan ylläreitä? Mulla ainakin tuli tän projektin aikana aika monta yllärikerää vastaan.

I decided to reorganise my yarn stash one day. It was a project that took the whole day but it was very satisfying and revealing.

5 kommenttia:

Inka kirjoitti...

Mieletön määrä lankoja! Hienoa, että sait järjestykseen.

Mulla on lankoja kaapissa ja olkkarissa sohvan vieressä pari korillista. Melkko tarkkaan tidän, mitä on, ja parhaillaan on menossa vanhojen lankojen käyttöbuumi. Haluan ehdottomasti eroon aika monesta ; )

Telle kirjoitti...

Olen melkoinen Hulda Huoleton, mutta lankojen suhteen olen ryhtynyt järjestelmälliseksi. Viimeiset viisi vuotta olen kirjannut lankaostoni ja langankulutukseni Excel-taulukkoon, josta siten näkee ”varaston” määrän ja sisällön.
Tosin ongelmia aiheutti se, että lankaa oli säilössä kaikissa mahdollisissa paikoissa, joita en enää itsekään muistanut ;) Tämän vuoksi aloitin joskus toista vuotta sitten lankavaraston järjestämisprojektin. Hankin läpinäkyviä kannellisia muovilaatikoita ja lajittelin niihin lankoja hyvin epätieteellisellä periaatteella, tyyliin: ohuet sukkalangat, keskipaksut sukkalangat, paksut sukkalangat, puuvillat ja puuvillasekoitteet, ”ihanuudet” jne. Hännän huippuna ryhmä rämä eli luokittelemattomat. Olen hissukseen käynyt läpi lankajemmojani, ja on ihanaa kun nykyään löydän tarvitsemani. Matkan varrella on kyllä tullut yllätyksiä esim. kun vanhoista varastoista (lankakirjanpitoa edeltävistä) löytyi kolmet lähes identtiset puserolangat!

iso gnu kirjoitti...

Viime vuosina koko lankavarastoni on sekaisin.Pitkinä työpäivinä ei oikein jaksanut järjestellä, mulla on aina kori nojatuolin vieressa neuleineen ja lankoineen. Pienten lastenlasten tullessa olen aina piilottanut ne ja sotku pahenee vaan.
Osa on muovikoreissa, osa vaatehuoneen ritilähyllyillä ja mikä missäkin. Napakkaa siivouskättä tarvitsisin. Usein tulee vielä lankaa milloin mistäkin, kun joku antaa ylijäämälangat minulle.
Pikku hiljaa olen alkanut siiota huushollia lomien myötä ja varmaan se piakkoin ulottuu mahtavaan lankavarastooni, josta löytyy paljon ylläreitä uskoakseni. Kirjanpitoa tuskin jaksan pitää.

MariJ kirjoitti...

Mulla on langat ihan laatikoissa ja muistan tarkasti, mitä missäkin laatikossa on. Lisäksi minulla on tietokoneella taulukkona lankakirjanpito, joka on aina ajantasalla, toisin sanoen laitan sinne heti kaikki ostamani langat ja vähennän myös työn valmistuttua siihen menneet langat. Lisäksi minulla on to do -lista, jossa on jokaiselle langalle merkitty projekti, jota siitä suunnittelen. Periaatteessa siis näen siitäkin listasta, mitä lankaa minulla on. Vaikka muistaisin ne muutenkin. :) Minä en tykkää pitää lankoja tai ylipäätään mitään tavaroita esillä, kaiken täytyy olla visusti laatikoissa tai kaapeissa piilossa; lankalaatikkonikin ovat vielä erikseen kaapin hyllyllä, eivät siis esillä. :)

Cherry G kirjoitti...

Mulla on lankoja siellä ja täällä enkä muista, mitä kaapista löytyy.
Koetan saada käytettyä langat pois enkä siis osta uusia ennen kuin nykyiset on käytetty (olen siis laajentanut ostamattomuus-lakkoani villalankoihin) :)

Kauniisti sinulla on nyt langat esillä <3