torstai 22. heinäkuuta 2010

Nyppyrasat - Knot mittensNyppyrasat
Malli / Pattern: Perinteinen / traditional
Lanka / Yarn: 7 veljestä
Puikot /Needles: 3½ mm

Mikä olisi parempaa puuhaa kolmenkymmenen asteen helteillä kuin superlämpimien lapasien kutominen? Kävin viime viikolla vanhempieni luona visiitillä, ja matkakudinta miettiessäni muistin "nyppyrasat" joita äitini on paljon kutonut. Olen jo kauan halunnut itsekin kokeilla tehdä semmoiset, joten pyysin nyt äitiäni näyttämään miten nuo nypyt tehdään. Se on periaatteessa simppeliä, nyppy on periaatteessa lyhyestä langanpätkästä tehty solmu, jonka jälkeen kudotaan silmukka normaalisti. Langanpäät jäävät sisäpuolelle, minkä vuoksi lapaset ovat tosi lämpimät ja muhkeat. Mulla oli ensin vaikeuksia saada nyppy näkymään oikealle puolelle, ne pakkasivat ensin mennä piiloon nurjalle puolelle. Mutta kun kiristin solmun tarpeeksi hyvin ja kudoin seuraavan silmukan huolellisemmin, rupesi nypyistä tulemaan sen näköisiä kuin pitikin.

Tämä on ilmeisesti aika vanha, perinteinen lapasen malli. Äitini oppi sen aikoinaan samalla kylällä asuvalta vanhemmalta naiselta. Hän oli huolissaan, säilyykö käsityötaito nuoremmalle sukupolvelle, vai unohtuuko se vanhemman polven myötä. No, en usko että on syytä huoleen, käsityöblogien perusteella harrastus ei ole todellakaan hiipumassa, päinvastoin. Perinteet säilyvät ja uusia syntyy ja siirtyy nuoremmille.

Nämä lapaset ovat ensimmäinen pari "10 in 2010" projektissa, jossa olen mukana. Tarkoituksena on kutoa 10 paria lapasia vuonna 2010. Tästä voitte lukea lisää sille omistetussa blogissa. Taidan olla vähän myöhään herännyt, kun sain ensimmäisen parin valmiiksi vasta nyt, mutta parempi myöhään...

If you want to read more about these mittens in English, visit this "10 in 2010" blog

1 kommentti:

H-K kirjoitti...

Onpas erikoiset lapaset! Ovat varmasti ihanan lämpöiset.